Startsida

Om oss

    Våra producenter och viner

Länkar

Kontakta oss

CHILENSKA PRODUCENTER OCH VINER(läs mera om Chocalan)

Framgångsrik uppstickare som leds av kvinnor

Viña Chocalán grundades år 1999 av familjen Toro och ligger i nedre Maipodalen, ca 55 km från Stilla Havet. Där har man nu 100 hektar vingårdar, planterade med 10 olika druvsorter. Det är i genomsnitt 300 soldagar om året och det regnar högst 450 mm.
Marken sluttar ned mot Maipo-floden och består av kalkhaltiga, magra erosionsjordar. Vinodlingarna ligger i en hästskoformad dal, som öppnar sig mot solen i norr och nordväst.

År 2005 började Viña Chocalán också plantera druvor för främst vita viner i orten Malvilla i San Antonio-dalen, bara 4 km från Stilla Havs-kusten. Här är jorden övervägande lerhaltig och ger de vita vinerna mineral- och citruskaraktär.

Företagets VD är Aída Toro, hennes syster Veronica är marknadschef och den namnkunniga oenologen María del Pilar González är chief wine-maker. T o m den spektakulära bodegan är ritad av en kvinnlig arkitekt.

Redan i första året vann Chocalán guldmedalj med sin Cabernet Sauvignon 2003, i tävlingen Wines of Chile Awards, ledd av Jancis Robinson. Sedan dess har framgångarna varit stora, med många guldmedaljer. Senast i maj 2010 vann man Stor Guldmedalj i den prestigefyllda tävlingen Concours Mondial de Bruxelles, med Chocalán Malvilla Sauvignon Blanc 2009.

VÅRA VINER FRÅN VIÑA CHOCALÁN

Chocalán Gran Reserva
- Blend Gran Reserva 2008
- Gran Reserva Malbec 2011
- Gran Reserva Pinot Noir 2009

Chocalán Gran Reserva Malvilla
- Sauvignon Blanc 2012
-
Sauvignon Blanc 2008

Chocalán Reserva

- Cabernet Sauv. Reserva 2007
- Syrah Reserva 2012
- Syrah Reserva 2004

Chocalán Selección
- Syrah Selección 2008
- Carmenère Selección 2009
- Rosé 2010

(läs mera om AltaCima)

En levande legend.

Klaus Schröder är en av Chiles namnkunnigaste oenologer och har varit wine-maker i 30 år hos tre av de allra största vinproducenterna. Redan år 1974 köpte han tillsammans med sin hustru Katharina mark mitt i Curicó-dalen i södra Chile, i syfte att så småningom anlägga vinodlingar där. Marken består av kalkhaltig lera, blandad med vulkanisk aska.

År 2001 blev den egna toppmoderna anläggningen för vinifiering klar och företaget AltaCima bildades. Från början tänkte Klaus Schröder bara göra ett blandvin, AC 6.330, som skulle avspegla allt han lärt sig under sitt yrkesverksamma liv. Nu gör han dock också flera endruvsviner. Namnet på företaget och vinerna syftar på höjden av några av de aktiva vulkanerna i Chile.

VÅRA VINER FRÅN VIÑA ALTACIMA

Bildpresentation

AltaCima Premium Reserva
- AC 6.330 Blend 2003


AltaCima Reserva
- AC 4.090 Cabernet Sauvignon-Carmenère-Syrah 2007

 

ARGENTINSKA PRODUCENTER OCH VINER

Argentinas bästa röda blandvin

Familjen Michelini, med stjärnoenologen Matías i spetsen, är de stora förnyarna i den argentinska vinvärlden. Där de traditionella vinproducenterna kör vidare med "more of the same" söker Michelinis hela tiden nya vägar. Ofta lekfullt, men alltid med ett stort professionellt allvar i botten.

Zorzal Eggo Tinto de Tiza har tagit vinvärlden med storm, för sin absoluta renhet och intensitet. Druvorna kommer från det f n absolut främsta läget i Mendoza, Gualtallary på 1350 m höjd nära Tupungatu i Uco-dalen. Jäsning och lagring av vinet i små äggformade betongtankar, utan den traditionella epoxi-behandlingen invändigt.

ZORZAL EGGO
Tinto de Tiza 2013

Hett namn i Mendoza

Trots sin relativa ungdom har Mauricio Lorca hunnit vara vinmakare hos flera av de främsta producenterna i Mendoza, såsom Luigi Bosca och Enrique Foster.

Nu äger han själv också vinodlingar i Uco-dalen (Valle de Uco), det nyaste och mest omtalade vinområdet i Mendoza. På 1.050 meters höjd i Vista Flores har han planterat 30 hektar med noga utvalda kloner av främst druvorna Malbec och Syrah. Alldeles i närheten ligger den franske kändiskonsulten Michel Rollands projekt Clos de Los Siete.

Mauricio Lorcas filosofi är att hans viner tydligt skall återge karaktären hos de druvor som ingår. Egenskaper som de fått av jordmån, den intensiva solbestrålningen och temperaturskillnaden mellan dag och natt. Denna karaktär lockas fram genom en tät plantering (6.850 plantor per hektar) och låg avkastning per planta (1 - 2 flaskor vin). Kontakten med ekträ under lagringen begränsas.

Reserva- och premiumvinerna i serien Lorca Opalo resp. Gran Lorca Opalo görs helt utan kontakt med trä, både under jäsning och lagring, och är unika i sitt slag.

VÅRA VINER FRÅN BODEGAS & VIÑEDOS MAURICIO LORCA
 

LORCA FANTASIA
Fantasía Malbec-Syrah 2007

LORCA OPALO
Opalo Malbec 2006

LORCA POETICO
Poético Malbec 2005
Poético Syrah 2006

 

PERUANSKA PRODUCENTER OCH VINER

Första och hittills enda vinerna från Peru.

År 1880 grundades Bodega Santiago Queirolo i stadsdelen Pueblo Libre i Perus huvudstad Lima. Den ursprungliga byggnaden står fortfarande kvar och innehåller nu kontor, lager, försäljningsbutik och en uppskattad historisk restaurang, La Taberna Queirolo. Vinodlingarna runt bodegan flyttades år 1962 till Cañete-dalen, 15 mil söder om Lima.    

Santiago Queirolo är ett av Perus allra äldsta och betydelsefullaste vinhus, mycket känt i Peru också för sin pisco. I dag ägs och drivs företaget av tre bröder Queirolo, barnbarn till grundaren. Den näst yngste av bröderna, Jorge Queirolo, är oenolog och ansvarig för vin- och piscoframställningen. 

En omfattande förnyelse av företaget inleddes år 2000, i syfte att skapa internationellt konkurrenskraftiga produkter. Odlingarna i Cañete-dalen planterades om och stora nyplanteringar skedde i Ica-dalen, 30 mil söder om Lima. Anläggningen för vinframställning och lagring förnyades helt och senaste teknologi infördes.  

För närvarande har Santiago Queirolo 120 hektar vinodlingar i Cañete-dalen och 320 hektar i Ica-dalen, samt en toppmodern vinifieringsanläggning med en kapacitet på 4 miljoner liter (läs mer).

 


VÅRA VINER FRÅN
BODEGAS & VIÑEDOS SANTIAGO QUEIROLO

 

SANTIAGO QUEIROLO

- Intipalka Chardonnay 2012
- Intipalka Sauvignon Blanc 2013

- Intipalka Tannat 2012 (tillf. slut)
 

SKATTKAMMAREN. Övriga viner i små mängder

Viñedos Errázuriz Ovalle var pionjärerna i det numera så berömda vinområdet Marchigüe i västra Colchagua-dalen. Ägaren Francisco Errázuriz skapade år 1994 en konstgjord sjö för att kunna plantera 2000 hektar med droppbevattnade vinodlingar på tidigare ofruktbar mark. Numera har många av Chiles främsta vinproducenter skaffat sig vinodlingar i området

Av de bästa druvorna från fyra olika druvslag gör EOV superpremiumviner under namnet Marchigüe Private Collection (läs mer).Marchigüe Private Collection Premium Reserva


- Syrah 2003

 

 

Vårt äldsta, mycket vällagrade vin bland Chocaláns mogna rödviner

 - Chocalán Reserva Syrah 2004