sydamerikaviner.com

Lägsta ålder för inköp av vin i Sverige är 20 år.

Start Våra viner Viner, mat och kultur Resor Kontakt Våra viner från Chile Start Våra viner Viner, mat och kultur Resor Kontakt Våra viner från Chile Start Välj land  Välj land Resor Kontakt Start Välj land  Välj land Resor Kontakt Klaus Schröder var chefsoenolog hos de tre stora vinproducenterna San Pedro (15 år), Errázuriz Panquehue (7 år) och Santa Rita (8 år), innan han tillsammans med sin hustru Katharina köpte mark och startade Viña AltaCima. Där skulle han göra ett enda blandvin baserat på vad han lärt under all år som chefsoenolog. Det fick namnet AltaCima AC 6.330 Blend efter höjden på Chiles högsta aktiva vulkan. Första årgången var 2003 och det blev ett fantastiskt vin och en stor försäljningssuccé. Den inspirerade honom att också göra endruvsviner av de ingående druvorna. De följdes av nya årgångar varje år och så småningom förnyades också blandvinet genom successiv förbättring. År 2016 har det fått namnet Ensamblaje K, som en hyllning till Katharina. Det är en utvecklad version av den första årgången och innehåller 34 % Cabernet Sauvignon, 29 % Syrah, 28% Petit Verdot och 9 % Carmenere. Ett välgjort och spännande vin. Info om Viña AltaCima Info om Viña Chocalán
(Viña Chocalán längre ner på denna sida)
(tidigare Gran Reserva)
(tidigare Reserva)
Systembolagets beställningssortiment nr. 79581.  198 kr.  (Beställ här)
AltaCima ligger i Curicó, som är en del av den stora sydliga regionen Maule. Där utveck- lades tidigt den typiska kryd- diga karaktären hos viner av Carmenere, sedan man skilt druvan från Merlot efter upp- täckten av förväxling år 1994. AltaCima lärde sig snabbt att behärska svårigheten att välja tidpunkten för skörd, så att man undvek aromer både av marmelad och grön paprika. Nu har man en bra balans.
Beställn.sortimentet nr. 77566,  Pris 149 kr. (Beställ här)
Tekniskt blad
Carmenere 2017
Tekniskt blad
Beställn.sortimentet nr. 77664,  Pris 149kr. (Beställ här)
Tekniskt blad
Beställn.sortimentet nr. 71587,  Pris 88 kr. (Beställ här)
Blend 2015 Vitrum är glas på latin. Chocaláns ägarfamilj har ett av Chiles största glasbruk och vill ge namn åt sina bästa viner efter glasets kristallina mångsidighet. Denna blend av sex röda druvor, som man alla själv odlar, har varit Chocaláns flaggskepp alltsedan årgång 2005. Under namnet Gran Reserva har vinet därefter vunnit otaliga guldmedaljer, också med det nya namnet.   Tekniskt blad Beställn.sortimentet nr. 77608, Pris 228 kr. (Beställ här) Malbec 2017 En blandning av 100 % Malbec-druvor från samma kulle, med olika egenskaper beroende på plantornas orientering och markens lutning. Redan årgång 2006 utnämndes av Robert Parker till Chiles bästa Malbec. Sedan dess har vinet framgångsrikt konkurrerat med de bästa argentinska vinerna av deras nationaldruva Malbec. Mycket läckert redan nu, men kan med fördel lagras längre.  Tekniskt blad Beställn.sortimentet nr. 72001, Pris 228 kr. (Beställ här) Pinot Noir 2015 Druvorna kommer från Chocalàns odlingar i Malvilla, 5 km från Stilla Havs-kusten i San Antonio-dalen. Det är ett svalt område mellan kustbergskedjan och havet, där dimma drar in varje morgon. Utmärkta förutsättningar för druvan Pinot Noir, som här ger ett friskt och elegant vin. Breddgradens starkare solinstrålning ger ett mörkare och fylligare Pinot Noir-vin än t ex de europeiska. Tekniskt blad Beställn.sortimentet nr. 72775 Pris 228 kr. (Beställ här) Tekniskt blad Den linje av viner från Viña Chocalán som tidigare hade namnet Reserva heter nu Origen (”Ursprung” på spanska) för att betona att de återspeglar kvalitet och egenskaper hos de druvor man själv odlar och använder till sina viner. Syrah-vinerna odlas på sluttningarna runt en halvcirkelformad dal som öppnar sig mot solen i norr och i botten av denna dal. Ett gynnsamt läge för Syrah-druvor som gillar stark solbestrålining men också den svalka som Maipo-floden ger i dalens mynning och från vindarna från havet i floddalen. Syrah-druvorna ger de unga vinerna en god, fyllig balans med mjuka tanniner. Även mycket mogna viner har varit formidabla, ända från år 2002 . Syrah 2017 Beställningssortimentet nr. 71111, Pris 159 kr. (Beställ här)
CHOCALÁN VITRUM
CHOCALÁN MALVILLA RESERVA ESPECIAL
CHOCALÁN ORIGEN GRAN RESERVA
ALTACIMA AC 6330
ALTACIMA AC 4090
SAUVIGNON BLANC 2012 Med allt äldre plantor har doft och smak hos detta vin blivit mer komplexa. Genom lagring på jäsningsresterna (”sur lie”) i två månader efter avslutad jäsning har den intensiva smaken av mineral, citrusfrukter och den lätta kryddigheten också ökat. Lagringen har dessutom, liksom för vissa Chardonnayviner, inneburit att vinet bevarar sin ursprungliga karaktär och komplexitet under längre tid.  Vinet har också behållit sina höga poäng av lokala och internationella bedömare från tidigare årgångar. I allmänhet ligger de omkring 92/100 eller motsvarande, vilket är högt för vita viner från Chile. Alla de årgångar av Carmenere från Chocalán som vi importerat sedan starten år 2005 har vi sålt slut relativt snabbt. De har den fruktiga och mogna smak, med druvans speciella kryddighet, som utmärker de bästa vinerna från Chile av nationaldruvan Carmenere. De speciella krav som druvan ställer på klimat och solinstrålning gör att den numera nästan bara finns i Chile. I sin ursprungsregion Bordeaux odlas den knappast längre, eftersom den kräver mer sol för att mogna helt. T. o. m. i Chile skördas den bland de sista druvorna, i början av maj. Chocaláns Origen Carmenere har i genomsnitt fått 91 poäng av vinskribenter och i tävlingar.  Carmenère 2017 Beställningssortimentet Nr. 75142, Pris 159 kr. (Beställ här) Tekniskt blad
Chardonnay 2019
Gewürztraminer 2019
Detta vin har tillverkats i husets rätt typiska stil. Det har därmed en ganska stram doft av ljusa frukter och blommiga toner och smaken präglas av en tydlig syra. Det är inte sprudlande - snarare lite tillbakadraget - vilket inte betyder mindre saftigt eller alltför lättdrucket. Vi har med framgång sålt olika ärgångar av detta vin sedan det lanserades av AltaCima år 2005.
Från ett urval av vinstockar plan- terade 1993 i AltaCimas odlingar i Sagrada Familia, Lontué. Här har Gewürztraminern en något dämpad personlighet, som i munnen uppvisar blommiga toner av ros, melon och lichi, tillsammans med en fast och intensiv syra. Något mer än i den frodiga kropp som sorten oftast ger. Årgången har fått 91 poäng av den chilenske vinjournalisten Patricio Tapia i hans välkända årliga vinguide.
Beställn.sortimentet nr. 53667,  Pris 149 kr. (Beställ här)
Tekniskt blad
Beställn.sortimentet nr. 53666,  Pris 149 kr. (Beställ här)
Tekniskt blad